Jdi na obsah Jdi na menu
 


Analýza rychlostního tréninku štafety 4x100 m U20 před odletem na Mistrovství světa juniorů 2024.

20. 8. 2024

Z proběhlého přípravného kempu reprezentační štafety juniorů na 4x100 metrů, který se uskutečnil v termínu 12.-14.8.2024 v Nymburce pod mým vedením jako zodpovědného trenéra štafet, jako finální přípravy před odletem na Mistrovství světa juniorů disponujeme krátkou analýzou naměřených dat. V sestavě, která se tohoto soustředění zúčastnila, figuroval i Jirka Synek z naší tréninkové skupiny.

20240820_094045.jpg

Jedená se o standardizované výstupy v podobě času štafetového kolíku v předávacím 30 metrovém území. Současně uvádíme i místa, kde k předávce došlo. Časy byly měřeny pomocí čipové technologie na bázi bluetooth signálu. Tím je tedy dostatečně zaručena jejich validita.

Každá dvojice běžela ve svém složení pouze 2 pokusy. Zejména proto, abychom u tohoto testu, v němž jednotlivec absolvuje cca 50 metrovou trať, nepřesáhli počet běžených úseků u každého atleta  na více než 4 úseky.

(V případě uvedeného času ve formátu desetin, se jedná o výpadek čipové časomíry. Ve všech pokusech jsme navíc pro kontrolu měření prováděli rovněž i ručně a tento čas v takovém případě uvádíme jako výsledek).


13.8.2024 1. pokus 2. pokus
30 m kolík v předávacím území místo předávky 30 m kolík v předávacím území místo předávky
TOUŽÍN Jakub (2005) 3,04 s 21 m 3,0 s 19 m
VOJÁČEK Filip (2007)
         
VOJÁČEK Filip (2007) 2,89 s 21 m 2,80 s 23 m
SYNEK Jiří (2005)
         
SYNEK Jiří (2005) 3,0 s 21 m 2,91 s 25 m
MRÁČEK Dominik (2006)
         
TOUŽÍN Jakub (2005) 2,9 s 28 m 2,79 s 29 m
TOBIŠKA Milan (2006)
         
TOBIŠKA Milan (2006) 3,0 s 22 m X X
MRÁČEK Dominik (2006)

Naměřené hodnoty dosahující úrovně pod 2,90 s považuji za více než dobré a současně prokazující dobrý směr přípravy před samotným světovým šampionátem. Pochopitelně je ale nutné vnímat tyto údaje nejen jako čísla, ale důkladně si je analyzovat s konkrétním pokusem provedení, v němž byla naměřena.


Zelenou barvou jsem označil z mého pohledu výrazné výstupy měření, které stojí za komentář:

1) Vojáček-Synek (2. pokus) - na předávce byly patrné klíčové dovednosti - Filip bezpečně odhaduje vzdálenost, kdy křiknout signál pro předávku a tím ji načasuje do správného okamžiku, Jirka celou "akci" podpoří rychlým a efektivním sebráním kolíku. Celkově to předávku "akceleruje" a výstupní hodnota v podobě času 2,80 s je za mě perfektní. Navíc se v tomto pokusu klukům povedlo předávku situovat na metu 23 metrů, což je pro tento typ tréninku zcela ideálním.


2) Synek - Mráček (2. pokus) - místo předávky situované na metu 25 metrů je "značkou ideál". I v samotném čase kolíku (2,91 s) byla tato předávka velmi efektivní. U této dvojice jsou zásadními parametry z mého pohledu dva body: A - šikovnost přibíhající Jirky na správné načasování předávky a B- velmi "robustní" způsob akcelerace Dominika, který jaksi v tomto ohledu "klame tělem", ale v kontextu této dvojice jsme již dokázali tato specifika vyladit tak, aby to oběma běžcům vyhovovalo.


3) Toužín - Tobiška (2. pokus) - čas přenosu kolíku v předávacím území byl v tomto případě na vynikající úrovni 2,79 s a místo předávky rovněž v dá se říci ideálním místě 29 metrů. Z pohledu analytického hodnocení však musíme kriticky oponovat, protože rozbor samotné předávky zahrnuje špatný odhad výběhové značky a tím pádem dřívější výběh Milana, což s sebou mělo za následek, že Kuba musel běžet opravdu dlouhý úsek, v němž pochopitelně pro celkový výsledek měřené hodnoty vybojoval tento vynikající čas. V tomto směru nepovažuji tedy tuto předávku za povedenou. Ani z pohledu umístění předávky, kdy si kluci předávali až na podruhé na metě 29 metrů, jsem nebyl příliš spokojen, protože v rámci tohoto modelového tréninku, kdy běžci běží cca 50 metrů, nehledáme tyto hraniční hodnoty zejména s ohledem na fakt, že v závodním provedení poběží více než dvojnásob delší úsek. Současně ji ale chápu jako velmi ambiciózní, protože v případě dobrého provedení by jistě splňovala nároky, které na ni kladu.


 

Závěrem lze ještě podotknout:

1) Vcelku očekávaně bylo nejlepších hodnot dosaženo v druhých pokusech, což pochopitelně přímo souvisí s běžnými principy sportovního tréninku.

2) Pro celý štafetový tým bylo z mé strany důležité v celkových naměřených výstupech dosáhnout určité balance resp. vyváženosti na vysoké úrovni, která bude jakýmsi aspektem vyrovnanosti a komplexnosti našeho týmu. Toho se dle mého úsudku podařilo dosáhnout a věřím, že dlouhodobá práce, která za tím stojí,  bude na samotném mistrovství světa klukům oporou v jejich snažení o co nejlepší výsledek. 

3) Komplexnost a vyváženost v týmu a vysoké úrovně ve štafetových dovednostech jeho jednotlivých členů vnímám jako stěžejní a uzlový bod celé naší přípravy.