Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš a Jirka na reprezentačním srazu štafet juniorů a třiadvacítek v Nymburce

V rámci letní přípravy jsme se zúčastnili reprezentačního srazu štafet juniorů a mužů do 22 let, který se uskutečnil od pondělí do středy 15.-17.7.2024 v Nymburku. Ve výběrech štafetových celků na 4x100 metrů zde nechyběli ani sprinteři z naší tréninkové skupiny. Mezi juniory Jirka Synek a mezi "třiadvacítkami" Lukáš Soukal.

1celkova.jpg

V případě juniorského týmu se štafetový sraz odehrával v duchu méně svižného tempa, neboť tento celek čeká vrchol prakticky až za 6 týdnů během Mistrovství světa juniorů, které proběhne v Peru. Hlavním cílem tohoto srazu tak bylo zopakování a prohloubení technických dovedností a současně také stabilizace kádru včetně vytipování náhradníka pro MSJ. 

1drily4.jpg

Tým mužů do 22 let byl v jiné situaci, protože jej čeká ostrý start již během následující víkendu při Mezistátním utkání U23 v polském Krakově. S chlapci jsem tak musel od prvního okamžiku přípravu situovat do roviny již speciální předzávodní přípravy. Hlavním cílem v tomto týmu bylo určit složení štafety právě na nadcházejícím mezistátku a jednotlivé úseky co nejlépe seběhat a připravit. 

2drily3.jpg

Myslím si, že oba celky svá zadání a cíle naplnily do puntíku a z Nymburka jsme tak mohli odjíždět s dobrým pocitem, že jsme nic nenechali náhodě. Pro Jirku i Lukyna toto soustředění přímo navazovalo na naše skupinové soustředění, z kterého jsme se vrátili den před nástupem do Nymburka. I když to byl náročný blok, myslím, že oba kluci to zvládli s přehledem a rozhodně předvedli, že jsou kvalitními a platnými články svých štafetových týmů a tvoří tak dobré parťáky.

1soukal-synek1.jpg

Součástí naší přípravy pochopitelně byli čistě specifické záležitosti v podobě nabíhaných úseků či rovinek pro upřesnění výběhových značek v různých alternativách provedení. Souběžně jsme se ale snažili také věnovat hodně prostoru drilovým cvičením a to v každé tréninkové fázi.

2kubelik-soukal.jpg

2drily.jpg

1drily1.jpg

2drily2.jpg

2tobiska-synek.jpg

2drily2.jpg

1drily3.jpg

 

1drily2.jpg

2frilx1.jpg

Poslední den srazu jsme měli v plánu trénink zaměřený na komplexní zvládnutí štafety a to v provedení 4x60 m v případě U23 a u juniorů to byly běhy na 4x50 metrů. Tento poslední trénink mě velmi potěšil, protože "třiadvacítka" převedla opravdu rychlý běh (24,72 s) a současně parametry jednotlivých předávek disponovaly velkým potenciálem směrem k blížícímu se startu na mezistátním utkání. Junioři zase předvedli o několik pokusů těchto složených běhů více a v menší intenzitě a zde bylo cílem dostat jednotlivé kluky trochu do tlaku, kdy se museli rychle zorientovat s kým a na koho běží, aby následně zvládli co nejčistší předávky. I zde jsem byl velmi spokojen.

3rovinka.jpg

Krom obligátní náplně směřované na štafetovou přípravu jsme ale opět využili nabídek sportovního centra, a tak jsme do tréninkového plánu zařadili i doplňkové aktivit ať už ne beachvolejbalových kurtech, v posilovně, či na "umělce", kde se kluci v rámci jedné z fází rozběhali s frisbee disky. Nakonec nechyběla ani regenerace, pro kterou jsme opět mohli využívat hydromasážní bazén a saunu.

1beach.jpg