Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štafety absolvovaly v Kolíně metodický trénink spojený s prvním startem v sezóně.

5. 5. 2024

V termínu 4.-5.5.2024 proběhl v Kolíně štafetový sraz kategorií juniorů U20 a mužů do 22 let U23. Tento sraz plynule navázal na naši přípravu, kterou jsme absolvovali v italském Lignanu na společném výcvikovém kempu a ukončili jej před týdnem. Termín tohoto srazu jsme volili s ohledem na ukončení jarní speciální části přípravy, aby výstupy a naměřené hodnoty mohli mít svoji váhu i směrem k metodické a odborné literatuře.

1stafety.jpg

Dvoudenní sraz jsme zahájili v sobotu odpoledne tzv. metodickým tréninkem, jehož součástí bylo pochopitelně štafetové rozcvičení a poté následovala vybraná baterie různých testových ukazatelů. Na její realizaci jsme si pozvali pracovníka z metodického oddělení Českého atletického svazu, který měl  pro tyto potřeby s sebou relativně pestrou výbavu zařízení. Štafetmani tak absolvovali obligátní odrazově-výbušné testy na optojumpu, které většina z nich zná z testovacích srazů SCM (vertikální výskok, drop jump).

 

Další hodnoty jsme měřili v úseku na 50 m z polovysokého startu, kde nás zajímal standardizovaný výstup v podobě letmé třicítky. Novinkou pro všechny budou naměřené hodnoty v podobě průběhu křivky rychlosti a jejího vývoje právě v tomto úseku, která byla zaznamenána pomocí radaru. Třetím neméně zajímavým ukazatelem budou jistě i hodnoty označující oporovou a letovou fázi sprinterského kroku jednotlivých klukům, což je dalším v odborné sprinterské veřejnosti relativně známým parametrem určujícím dobu, po kterou se atlet odráží a po kterou letí ve vzduchu. 

1skupina.jpg

Kompletní výstupy budou známy pochopitelně po zpracování a zajímavé bude jistě i srovnání naměřených hodnot v komparaci s aktuální výkonností jednotlivých kluků.

1metodika.jpg

V nedělním programu byl pro štafetové celky na programu první start v této sezóně na mítinku Youth Athletics v Kolíně. Jednalo se o první start a u některých borců jsem pozoroval jistou míru nejistoty zjevně spojenou s letošní premiérou. Nicméně všechny 3 štafety se s tím popasovaly zodpovědně, i když u mužů U23 se nám předávka hned na prvním úseku příliš nepovedla. V tomto kádru byl na první úsek obsazen z pozice náhradníka Šimon Kratochvíl, který předával na Lukáše Soukala. Lukyn měl tak raketový start, že Šimonovi dosti utekl a jejich předávka byla na hraně předávacího území a tím i následně velmi ovlivněna. Jsem ale rád, že to kluci předali a běželi dál, protože jsem tak alespoň mohl sledovat předávky dalších členů na 3. a 4. úseku. I to je pro mě celkem zásadní moment a kluci splnili to, co jsem jim kladl před závodem - doběhnout všechno. Z mého pohledu je toto jednou z důležitých dovedností, kterou by štafetmani měli znát a umět.

1soukal-kratochvil.jpg

1soukal1.jpg

1kratochvil.jpg

1soukal-kratochvil1.jpg

1soukal2.jpg

V rámci juniorských týmů byl v A sestavě obsazen Jirka Synek, kterému jsem již během soustředění v Itálii vybral třetí úsek. Štafetově je díky naší přípravě v Kolíně na tom se týká určité úrovně zručností velmi dobře, a proto jsem ho využil na relativně technicky nejtěžším úseku. Juniorské Áčko si od začátku vedlo dobře.  Co se týče průběhu předávek, na první start v sezóně jsem nemohl být nespokojen. Některé niance jistě budou k úpravě, ale celkově vzato jsem nezaznamenal žádný velký problém. V danou chvíli byl ale naším největším hendikepem aktuální výkonnostní stav borců na 1. a 4. úseku. To je ale pro štafety typické a prakticky zásadní. V jeden den na jednom místě se musí sejít 4 lidé, kteří mají dobrou formu a ještě se povede konkrétní závod na všech předávkách. Výsledný čas této štafety 40,96 s není karambolem a věřím, že se nám podaří jej ještě dosti stáhnout dolů.

1synek.jpg

1synek1.jpg

V juniorském B týmu jsem díky zdravotním omluvenkám nakonec zařadil ještě čtvrtého borce z naší tréninkové skupiny (vedle Lukáše Soukala, Šimon Kratochvíla a Jirky Synka), který se tohoto srazu a závodu zúčastnil Frantu Hanče., který zaznamenal v letošní halové ale i na začátku letní sezóny veliký posun ve výkonnosti. Pro něj to byl jistě dá se říci křest ohněm. Každopádně se ale Franta dokázal dobře zkoncentrovat a na svém úseku nic nepokazil. Věřím, že to pro něj byla veliká zkušenost a ještě o to větší motivace. Béčko nastupovalo do tohoto závodu jako jistá rezerva a důvodem, proč jsem chtěl, aby kluci tuto štafetu běželi byl, abych si je všechny prohlédl v závodním rytmu a mohl tak následně vyhodnotit jejich případné přednosti či nedostatky. Výsledek pod 42 vteřin jsem vždycky v rámci přípravy juniorských štafet považoval za dobrý výkon a klukům se tuto hranici povedlo zdolat konkrétně časem 41,71 s. 

1hanc.jpg

1hanc1.jpg