Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další prázdninové soustředění proběhlo na Kladně

Od pondělí 29.7. do pátku 2.8.2024 jsme pokračovali v letní přípravě tentokráte blokem soustředění, které jsme situovali na kladenské Sletiště. Areál, který nabízí pochopitelně kvalitní atletickou dráhu má ale i další benefity v podobě blízkosti hotelu, vnitřního i venkovního bazénu a aquaparku, ale také odpočinkové a z našeho pohledu doplňkové herní zóny v těsné blízkosti.

1-a-komplet.jpg

Na tomto soustředění jsme v rámci prvního tréninku v pondělí odpoledne zapojili mnoho pomůcek od expanderů, balančních podložek, švihadel, medicinbalů v silově vytrvalostním tréninku. Zajímavé byly i na orientaci v prostoru zaměřené abecedy s tenisovými raketami či pingpongovými pálkami se žonglováním.

1abc-rakety.jpg

1expandery.jpg

Úterní dopoledne byla na plánu rychlost, ale také technická cvičení. Absolvovali jsme tedy poměrně velké množství drilových kloboučků v různých variacích, až se nakonec některým z toho trochu "zavařil" mozek. Přeběhy rytmických překážkářských jednotek na 50 m úsecích následně už byly opravdu o velkém nasazení volního úsilí, neboť i zde byl kladen důraz na udržení velkého nasazení a koncentrace. Závěr tréninku obstarala překážkářská průpravná cvičení, do kterých jsme zakomponovali stabilizační cvičení na "balančkách" a lezení po čtyřech.

2kloboucky.jpg

2balancky.jpg

2lezeni.jpg

2prekazky.jpg

Odpoledne bylo volnější a spíše zaměřené na vyběhání na 200 metrových úsecích prokládaných volnými víceskoky na trávě.

Středeční trénink  dopoledne byl typicky situovaný do oblasti rychlostní či speciální vytrvalosti. Jednalo se o celkem náročný trénink, ale výstupy zvládli prakticky všichni dle plánu nebo i lépe. 

2tempa-soukal.jpg

2tempa-synek--kratochvil.jpg

2tempa-safrankova.jpg

2tempa-smejkal-dupak.jpg

Ve středu odpoledne hlásila předpověď opravdu úmorná vedra přesahující 30 °C, a tak jsme se na tento trénink přesunuli do atletické haly, kde panoval krásný chládek. Zde někteří k rozcvičení využili přítomnosti badmintonové sítě a poté následoval trénink, kde jsme střídali odhody s medicinbaly a doplňkový spíše staticky orientovaný trénink s využitím balančních prvků společně se silovými výdržemi. 

3badminton.jpg

3izo-posilovna.jpg

3izo-posilovna2.jpg

20240731_162149.jpg

Na čtvrteční dopoledne jsem rád využil nabídky maminky Anety Bedrnové, která je profesionální cvičitelkou aerobiku, ale současně se zabývá i sestavováním kondičních programů nejen pro sportovce ale i běžnou veřejnost. Pro naše potřeby nám připravila z mého pohledu velmi pestrý trénink z oblasti silové a obecné vytrvalosti, který byl modelován do rytmu Tabatta. Cvičení trvalo 70 minut a všichni jsme odcházeli naprosto "durch". Využití pomůcek typu flexibarů či rumba-jednoruček celý trénink sice ztížilo ale současně i zatraktivnilo a jsem rád, že jsme tuto příležitost využili, protože to vnímám jako efektivní prvek odpoutání pozornosti čistě od atletické dráhy a současně dobrý prostředek pro aktivaci svalů, které běžně nezapojujeme.

4tabatta.jpg

4tabatta1.jpg

4tabatta2.jpg

4tabatta3.jpg

4tabatta4.jpg

4tabatta5.jpg

Pani Bedrnové patří velký dík! O tom, že jsme se neflákali, hovoří i průběh křivky "bpm" tedy srdeční frekvence během tohoto tréninku.

1-b-komplet.jpg

screenshot_20240803_111505_polar-flow.jpg

 

Čtvrteční odpoledne jsme využili již jen ke krátkému podvečernímu odrazovému tréninku, kterým jsme doplnili dopolední náročný trénink Tabatty.

Poslední den v pátek již nepanovalo tak náročně horké počasí. V plánu jsme měli rychlostní trénink, který se díky poklesu teplot odběhal v celkem příjemném ovzduší. V náplni jsme měli různé formy startů společně s frekvenčními podněty a následovaly úseky se štafetovými předávkami. V rámci tohoto tréninku se do Kladna sjela téměř kompletní repre sestava juniorů, mezi nimiž figuruje i Jirka Synek, a tak si kluci mohli trochu "oprášit" předávky. Hezky jsme tak využili příležitost a před srpnovým mistrovstvím světa si tak kluci junioři z reprezentačního týmu opět "přiživili" svoje dovednosti, které budou chtít na konci srpna předvést v co nejlepším světle v Limě - hlavním městě Peru, kde se letošní vydání Mistrovství světa U20 bude konat.

5stafeta-repre.jpg

 

5stafeta2.jpg