Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtyři finále na Mistrovství ČR mládeže.

V sobotu a neděli 15.-16.6.2024 se v Ostravě uskutečnilo letošní Mistrovství ČR kategorie dorostu a juniorů. Do soutěží jednotlivců zasáhlo z naší skupiny trio sprinterů. Jirka Synek nastupoval v kategorii juniorů  v sobotních rozbězích na 100 metrů. Rozběh se mu z mého pohledu celkem podařil, i když jisté rezervy jsme po tomto závod spatřili. Každopádně výkon 10,78 s byl v protivětru -1,2 m/s vlastně velmi sympatickým výsledkem. Finálový závod však byl velmi vyrovnanou bitvou, ze které jsme tentokráte bohužel odešli bez vavřínů. Jirkovi se nepovedl výběh z bloků a oproti všem svým soupeřům ze startu vstal a prakticky hned na druhém kroku byli všichni  největší rivalové před ním. Ztrátu v tomto závodě se už v takto vyrovnané konkurenci nepodařilo stáhnout a Jirka následně finišoval na osmém místě v čase 10,83 s. Nezbylo nám než hodit tento závod za hlavu a připravit se směrem k nedělnímu závodu na 200 metrů.

1synek.jpg

Ten mě jednoznačně ubezpečil v tom, že sobotní pochyby o správnosti naší přípravy, které mi hloubaly v hlavě, můžeme nechat rychle rozplynout. V rozběhu Jirka předvedl velkou bojovnost, protože si díky umístění a dravému finiši vybojoval relativně dobrou dráhu pro finále. Rozběhový plán nejít první polovinu trati na plný plyn jsme pro finále, kde jsme očekávali další dramatický boj, pozměnili a vsadili vše na jednu kartu typem vabank. Právě finálový projev Jirky v závodě na 200 metrů mě definitivně utvrdil v tom, že je dobře připraven a jediné, čeho můžeme zpětně litovat, je to, že se mu nepovedlo předvést tak perfektní start v sobotním finále stovky tak jako právě v nedělním finále dvoustovky. Jirka si počínal na prvních 150 metrech neuvěřitelně. Rytmický tah vpřed, krásný výběh zatáčky. To vše mě, i když se nakonec nepovedlo vybojovat medaili, naplňuje přesvědčením o jeho dobré přípravě. Na posledních 40 metrech bohužel Jirku předjeli jeho soupeři. Umístění na 5. místě v letošním nejlepším výkonu 21,83 s beru! I když smírným nádechem hořkosti, přesto si tohoto výkonu vážím a snažím se jej vnímat právě z pohledu toho, jak se mu podařilo zaběhnout 150 metrů. S pokorou ke splněnému limitu na Mistrovství světa juniorů ve štafetě, který se Jirkovi s jeho kolegy podařilo splnit před 14 dny, si vážím i jeho vystoupení na tomto MČR.

1synek1.jpg

Druhým juniorem v mistrovských bojích na 100 i 200 metrů byl Franta Hanč. U Franty zatím procházíme obdobím, kdy se každým takto vypjatým startem učí pracovat se svojí hlavou. Jeho výkon na 100 metrů ještě zas až tolik poznamenaný nebyl. Po předvedených 11,28 s se umístil na celkovém 20 . místě. Technicky se mi jeho výkon vlastně docela líbil, i když v týdnu před závodem jsme si některé momenty dosti připomínaly a je jasné, že za tak krátkou dobu je nebylo možné aplikovat do závodního projevu. Na 200 metrů druhý den nebyl Franta příliš ve své kůži a na výkonu to bylo poznat. Tentokrát mu to podle mě opravdu nesedlo a při hodnocení jsem mu znovu připomněl, že se nacházíme ve fázi, kdy každý výkon pod 23 vteřin musíme brát všema deseti. To se tentokrát bohužel nepovedlo, Franta zaběhl 23,12 s a umístil se opět na celkovém 20. místě. Je potřeba zatnout zuby a jet dál. 

1hanc.jpg

Aneta Bedrnová startovala mezi dorostenkami a s rolí jedné z favoritek se velmi dobře popasovala. Již v rozběhu na 100 metrů předvedla velmi přesvědčivý výkon, který musel jejím soupeřkám notně zaskočit v hrdle, protože Anetiných 11,97 s bylo opravdu přesvědčivých.

1bedrnova.jpg

Technicky se Anet srovnala zejména s postavením startovních bloků a posléze už jí to jednoduše řečeno "jelo" vpřed s jejím typickým tahem. Odměnou jí byl postup do finále. V tom se Anet velmi přiblížila ke svému novému osobnímu rekordu a zaběhla svůj druhý nejlepší výkon 12,00 s. Tento čas znamenal ve vyrovnané soutěži bronzovou medaili, za kterou jsem velmi rád, i když od stříbra nás dělily pouze 2 setiny. Pro Anetu je to její první individuální medaile v atletice na MČR. Největší radost jsem ale měl z toho, že se nám podařilo vybalancovat technické parametry,  s kterými Anet těsně před MČR bojovala právě na výběhu z bloků.

1bedrnova-moravek.jpg

V neděli zaklekla Aneta do bloků k rozběhům dorostenek na 200 metrů a její výkon i samotný projev mě doslova nadchnul. Aneta sice nebyla nasazena jako favoritka rozběhu, ale z 8. dráhy si od prvního okamžiku počínala senzačně a na její poměry i technicky hezky zvládla trochu jiný projev než-lina krátkém sprintu. Odměnou jí byl další osobní rekord 25,15 s a další postup do finále. V něm si Anet podobně jako na stovce doběhla pro druhý čas kariéry, když předvedla 25,30 s, což v celkovém zúčtování znamenalo kvalitní 5. příčku.

1bedrnova1.jpg

V sobotním podvečeru jsme měli připravený ještě jeden start z naší skupiny - štafetu dorostenců na 4x100 metrů. Kluky jsem k tomuto startu připravoval s cílem nabýt zkušenosti a myslím si, že tento cíl jsme splnili, i když se jim nepodařilo doběhnout do cíle. Přesto jsem jim jejich výkon zhodnotil jako z mého pohledu úspěšný, protože na předávkách a rozložení úseků bylo za mě vše dosti kvalitní. Jedinou chybkou byla poslední předávka, kde si kluci nedokázali dotáhnout předávku stylem "dokud nedržíš, nepouštím". Klukům na tomto úseku kolík spadl a do cíle tak bohužel naše kvarteto nedoběhlo. Za mě ale na všem špatném hledej něco pozitivního a tak jsem se to snažil dorostencům i vysvětlit po závodě a věřím, že tato zkušenost se jim zapíše. Kvarteto Štěpán Holeček, Honza Šmejkal, Martin Dupák a Šimon Novák musí ještě dozrát, ale jsem si jistý, že postupnými krůčky to zvládneme!

1staftea.jpg