Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukáš Soukal čtvrtým nejrychlejším dvoustovkařem na MČR dospělých v novém PB 21,24 s. Jana Šafránková poprvé pod 25 vteřin.

Poslední červnový víkend 29.-30.6.2024 patřil v atletické termínové listině nejvýznamnějšímu Mistrovství České republiky. Tento šampionát prestižní kategorie dospělých se konal ve Zlíně. Počasí na tomto MČR panovalo opravdu horké letní, ale současně dosti větrné počasí, které nám sprinterskou rovinku velmi nárazovými poryvy hodně ovlivňovalo.

 

První soutěžní den nastupovala k závodům na 100 metrů děvčata.  V prvním rozběhu nastupovala k této disciplíně dorostenka Aneta Bedrnová, které sice větrná loterie přifoukla +1,0 m/s. V náročném závodě, kde mimo jiné běžela také česká jednička Karolína Maňasová, zaběhla Aneta svůj standard a výkonem 12,30 s obsadila celkovou 17. Příčku. Pro Anet jsme tento závod chápali zejména jako sbírání zkušeností s procesem „velkých“ závodů a také zvyknutí si na náročnější proces se svolavatelnou atd.

 

Jana Šafránková byla v situaci, kdy jsme potřebovali, aby se sešly podmínky do jejího rozběhu. To se bohužel nepovedlo, protože její rozběh ovlivnil protivítr -0,8 m/s, v němž zaběhla z mého pohledu výkon na úrovni osobáku, ale v této situaci to nestačilo na lepší čas než 12,12 s, což na postup do finále bohužel nestačilo, když brala 13. místo.  Holt je to sport a Jana se s tím těžko rovnala, ale nakonec po delší pauze si myšlenky srovnala v hlavě a po zhlédnutí videa uznala, že moje hodnocení bylo správné. Technicky byl její běh kvalitně zvládnutý a neměli jsme se za co stydět.

img-20240701-wa0003.jpg

Na nedělní program hlásila předpověď počasí opravdu silný vichr a pro závody na 200 metrů, na které jsme se chystali, neukazovala vůbec dobrý směr. Bylo tak jasné, že o našich výkonech bude z velké míry rozhodovat osud. Jako první zaklekla do bloků Jana Šafránková, která měla před sebou jeden hlavní cíl a to prolomení 25 vteřinové hranice. Tentokrát musím uznat, že jsme měli štěstí, protože vítr na tento závod celkem vyšel a Jana mohla dokázat, že byla dobře připravená. Současně se jí povedlo zaběhnout čas 24,99 s, čímž si vytvořila nový osobní rekord a v celkovém hodnocení obsadila 15. místo.  Janča tak mohla z tohoto MČR odjíždět spokojená.

20240630_131518_014_saved.jpg

Na závod na 200 metrů jsme vsadili s Lukášem Soukalem tzv. na jednu kartu. Uvažovali jsme i o startu na dvojnásobné trati, ale nakonec jsme se rozhodli jen pro dvoustovku a myslím, že jsme neudělali špatně. Lukyn si celý víkend důkladně rozplánoval v hlavě, což se zpětně zdá jako klíčové. V sobotu se Lukáš dobře rozcvičil, nasál atmosféru a současně nechal vše, jak s oblibou říkám, „pod pokličkou“.

20240630_130036_010_saved.jpg

V nedělním rozběhu jsme zvolili taktiku jít naplno již v rozběhu a zkusit vybojovat umístěním kvalitní dráhu pro finálový závod. Rozběh se následně Lukášovi opravdu povedl od A do Z. Vyběhl velmi bryskně a hned od startu bylo jasné, že se pere o přímý postup do finále. Nakonec z toho byl kvalitní čas 21,40 s, který byl v závěru i lehce vypuštěný.

screenshot_20240701_130243_samsung-internet.jpg

Navíc si z rozběhu odnesl Lukyn skalp bývalého českého rekordmana Jana Jirky, jehož porazil. Pro finálový závod tak Lukyn vybojoval solidní 6. dráhu. S projevem jsme byli oboustranně spokojení a hned po závodě jsme začali připravovat plán pro finále.

936493c4-e875-4e3d-88fd-b36c39df2a00.jpeg

Lukyn předvedl, že si umí srovnat myšlenky a nastavit hlavu. V tomto směru musím říct, že mám z něho opravdu velkou radost, protože je vidět, že již dorostl do zkušeného závodníka. Ve finále se Lukášovi start sice nepovedl tak dobře jako v rozběhu, ale po několika zhlédnutích záznamu České televize, která závod přenášela v přímém přenosu, mám za to, že zase až tak příliš kritičtí k této fázi Lukášova běhu být nemusíme. 

screenshot_20240701_130243_samsung-internet.jpg

Nicméně vítr nám naštěstí zas až tolik neškodil, i když v zatáčce to značka ideál nebyla a na rovince foukal mírný proťáček. Na výběhu do cílové rovinky to vypadalo, že se Lukyn pohybuje na 6. místě, ale možná právě proto, že ušetřil nějaké síly na začátku trati, měl velmi silný tah do cíle, kterým následně prolétl ve fantastickém kvalitním osobáku 21,24 s!

81f757d2-a289-4c13-9313-3dd3111eeae9.jpeg

Rozhodně jsme byli ale spokojení, neboť umístění, které vybojoval na 4. příčce, je jeho dosavadní největší úspěch, kterým posunul svoje maximum z letošního MČR v hale, kde byl pátý. Současně chápu umístění na venkovní republice jako daleko kvalitnější a čtvrté místo mezi českou elitou a k tomu v novém osobním rekordu není možné hodnotit jinak než pozitivně. Krásnou tečku a opravdu velikou radost mi Lukáš udělal prakticky hned po závodě, když jsme si závod hodnotili. Sám dokázal závod s nadhledem dobře zanalyzovat i z pohledu svých nedostatků na výběhu z bloků. Rovněž si ale svůj výkon i umístění v hlavě umístil jako svůj největší úspěch, což znamená, že dokáže uvažovat v tomto směru s nadhledem a zejména s respektem ke svým soupeřům. To jsou pro mě jako trenéra nejdůležitější hodnoty.

screenshot_20240630_182059_gallery.jpg

K novému osobnímu rekordu a čtvrtému místu z MČR přidal Lukáš i nový oddílový rekord na této trati v kategorii mužů do 22 let. V neposlední řadě jsem rád i za to, že se mu díky tomuto času povedlo získat nominaci na Mezistátní utkání kategorie U23, které se odehraje 20.7. v polském Krakówě.  Zde Lukyn poběží individuální 200 m a také štafetu 4x100 m a v úvahu připadá i štafeta na 4x400 metrů, kde v letošních tabulkách figuruje na 4. místě. To jen podtrhuje letošní Lukynovi dobrou formu a těším, se na další závody, kde doufám, když se vše dobře sejde, bude Lukáš útočit na další velký čas a možná i oddílový rekord kategorie dospělých.

20240630_161824.jpg